Simpan Dalam ASB atau Tabung Haji, Mana Lebih Menguntungkan?

Bagi mereka yang membuat peyimpanan/pelaburan duit di dalam bank, mungkin dua akaun bank ini iaitu ASB (Amanah Saham Bumiputera) dan Tabung Haji adalah pilihan utama memandangkan pulangan dividen yang diperoleh adalah amat tinggi. Walaubagaimanapun, antara dua akaun ini, yang mana satu lebih menguntungkan?
Simpan Dalam ASB atau Tabung Haji , Mana Lebih Menguntungkan?

Artikel ini diperoleh daripada posting FFacebook Tuan Afyan Mat Rawi, yang sudi berkongsi dengan kami mengenai dapatan kajian yang diperolehnya dengan membandingkan dua akaun simpanan ini.

Perbandingan Prestasi ASB dan Tabung Haji Bagi 5 Tahun

Berikut adalah rekod prestasi pulangan ASB dan Tabung Haji dalam masa 5 tahun bermula 2012 hingga 2016.

Simpan Dalam ASB atau Tabung Haji , Mana Lebih Menguntungkan?

Tapi, tahukah anda bahawa ada satu perbezaan yang nyata di antara ASB dan Tabung Haji, iaitu zakat simpanan. Di Tabung Haji sudah difatwakan sejak 1979 bahawa pendeposit Tabung Haji tidak perlu lagi utk membayar zakat simpanan kerana ia sudah ditunaikan oleh Tabung Haji sendiri.

Simpan Dalam ASB atau Tabung Haji , Mana Lebih Menguntungkan?

Jadi, perkiraan ini perlu diambil kira dalam membuat perbandingan pulangan kedua-dua instrumen kewangan ini.

Sebelum ini saya ada membuat simulasi perbandingan pulangan dengan dimasukkan faktor zakat dengan andaian keuntungan ASB 7.5% dan Tabung Haji 5%.

Dalam simulasi tersebut, dengan modal RM100,000, seleas diambil kira keuntungan dan zakat, hasil yang didapati selepas 5 tahun adalah sama. Kali ini, saya sertakan pula simuasi sebenar berdasarkan pulangan sebenar ASB dan Tabung Haji dalam masa 5 tahun; 2012 hingga 2016.

ASB vs Tabung Haji – Hasilnya Adalah Mengejutkan

Simpan Dalam ASB atau Tabung Haji , Mana Lebih Menguntungkan?

Nota: Abaikan dlm kurungan yg bertulis “dengan andaian untung”

Kalau anda rasa bermanfaat, silakan kongsi dengan kawan-kawan dan anda boleh follow Facebook Afyan Mat Rawi untuk banyak lagi tips kewangan.

P/S: Kalau nak kata ASB, Tabung Haji ataupun KWSP beri pulangan rendah setiap tahun, bersyukurlah. Rendah-rendah pun paling kurang anda dapat juga pulangan (dividen). Bukannya kita RUGI pun. Cuma untung dia tak banyak sahaja.

Sumber – www.majalahlabur.com

PERINGATAN: Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.